Известно е, че здравият сън е жизненоважен за човека. Безсънието и

...
Известно е, че здравият сън е жизненоважен за човека. Безсънието и
Коментари Харесай

Нещо ни държи будни с часове: учени с изненадващо откритие

Известно е, че здравият сън е жизненоважен за индивида. Безсънието и неспокойните нощи въздействат на тялото ни, тревогата и общият стрес. Като предписание откривателите поучават да спрете да употребявате електроника, кофеин и алкохол, с цел да получите добър нощен сън. Ново изследване обаче допуска, че нещо друго може да забави съня ни с часове.

Повече от 50 000 души взеха присъединяване в новото изследване на учени от университета Дюк, пише Daily Mail. Изследователите откриха, че публикуването в обществените медии малко преди лягане може доста да усили времето, належащо за заспиване - средно хората заспиват 3 часа по-късно.

Изследователите направиха разбор и откриха, че тези, които разгласяват в обществените медии по-малко от час преди лягане, са съвсем два пъти по-склонни да си лягат по-късно. Нещо повече, откривателите откриха, че тези, които разгласяват повече от един път, са по-склонни да останат будни до късно през нощта, в сравнение с тези, които разгласяват единствено един път.

Според ръководителя на проучването и академик по данни доктор Уилям Майерсън, той и сътрудниците му са разкрили, че харесванията и мненията провокират прилив на адреналин, който блокира хормоните на съня. В допълнение, откривателите към този момент са потвърдили, че излагането на синята светлина на нашите телефони също нарушава нашия цикъл на сън.

Учените допускат, че няколко фактора играят значима роля при публикуването преди лягане: първо, светлината от екраните на телефоните ни, която нарушава циркадните ритми, и второ, упованието за реакции на обявата.

По време на изследването учените са изследвали данните на 51 000 души, които са употребявали Reddit. Като цяло откривателите са разгледали повече от 230 милиона изявления, оповестени от консуматори сред 2005 година и 2021 г. След това учените използваха времевите клейма на известията, с цел да моделират оценката на времето за сън на получателите.

След това те взеха поради данни за това по кое време потребителите разгласиха в границите на един час след междинното си време за лягане, спрямо нощите, когато разгласиха доста по-рано. Това в последна сметка им разреши да схванат времето, с което късните изявления в обществените медии забавят времето им за лягане.

Резултатите демонстрират, че когато изявленията са били оповестени по-рано, единствено към 6% от получателите са траяли да разгласяват нещо късно през нощта. Когато потребителите разгласяват една обява късно през нощта, към 10% не престават да разгласяват изявления за предстоящото време за лягане. Въпреки това, когато имаше две или повече късни изявления, към 23% от потребителите заспиват по-късно.

Средно публикуването малко преди лягане забавя времето за лягане с 1 до 3 часа, споделиха откривателите.

Известно е, че когато слънцето залязва, равнищата на хормона на съня мелатонин в мозъка ни стартират да се покачват, причинявайки унесеност. Излагането на синя светлина от екрана на телефона обаче може да потисне освобождението на този хормон. Публикуването в обществените медии обаче кара хората да чакат реакции и на изявленията си, затова умствената ни зоркост се усилва, което затруднява отпущането и отлагането на времето за лягане.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР